Friday, August 23, 2013

Uzman ve acemi arasındaki fark nedir ?

Uzmanın bilgileri konunun temel ilkeleri etrafında organize edilmiştir. Acemi kişinin ise bilgileri dağınık bir halde zihninde durur. 



Mesela fizik alanı için, formüller ve bilgiler aceminin zihninde ayrık olarak dururken, uzman fizikçinin zihninde bu bilgiler kanun gibi temel ilkeler etrafında organize olmuştur.

IT alanı için düşündüğümüzde, acemi kişinin pratik ve hızlı çözümleri varken, uzman kişi konunun temel kavramlarını bilir ve bilgisi de bunun etrafında organize edilmiştir. 

Mesela bir bilgisayara alan eklemek istediğimizi düşünelim. Aceminin zihninde komutlar ve prosedür durur.Fakat uzmanın zihninde bölümlemek (partitioning) ve formatlamak (dosya sistemi atmak) temelleri etrafında bilgiler durur..

Eğitimci olarak bize çıkan ödevler şunlar:
Kurs içeriğini mutlaka yüzeysel komut ve bilgiler etrfaında değil, temel prensipler etrafında toplamalıyız. Bu temel prensipler derinlemesine işlenebilir. 
Çok popüler olan Pratik çözümlerin aslında bizim uzmanlığımızı arttırmadığını anlamalıyız..Bunların mutlaka derin temelelr etrafında yapılandırılması gerekir.

Son bir notta şu: Her zaman uzman kişi acemiden daha hızlı sorunu çözecektir diye bir kural yok.

No comments:

Post a Comment