Monday, August 19, 2013

MOOC hakkında

MOOC (Massive Open Online Course) anlamına geliyor.. Şimdiye kadar eğitimler yüz-yüzeden online ortamlara taşındı. Fakat burada beklenilen başarılar sağlanamadı.. Bence sebebi şu:
Yüz-yüze (face-to-face- f2f) eğitimler zaten üniversite ortamında yaygın olarak kullanılmaya devam etti. Online eğitimler, f2f eğitimlerle boy ölçüşemediler. 


Aslında online egitimlerin bir yanılgısı, bu ortamın ozelliklerini unutarak, f2f egitimi aynen buraya taşımak oldu. Yani konu anlatımı video haline getirildi. Kitaplar PDF haline... Quiz ve sınavlar çoktan secmeli testler haline getirildi.. Peki ne yapılmalıydı?

Online ortamın kendine has guclu yonleri kullanılmalıydı.. Mesela simulasyonlar, interactive uygulamalar, gercek zamanlı veriler vb..

Bu konuya daha fazla girmeyecegim..

MOOC, Online kurs ortamını daha büyük ölçekte öğnercilere nasıl verebiliriz üzerine gidiyor. Yani 50 kişi yerine 100 bin kişiye nasıl bu eğitimi aynı kalitede verebiliriz. Bu kavram herkese kaliteli egitim fikinden ortaya çıkmıştır..

Bence MOOC'ler başarılı olacaktır. Çünkü f2f egitimin kesinlikle yapamayacı bir gorevi var. Online egitimler, f2f varken kendilerine bir yer bulamadılar ve dogru pedagojik yontemlerle tasarlanmadılar. MOOC'lar ise tamamen boş bir alanda olacaklar ve gecmisten alınan derslerle pisiriliyorlar..

Bir MOOC nasıl işleniyor ?

MOOC'lar tıpkı bir universite ders programı gibi, her hafta dersler platformda paylasılıyıor. Bunlar genellikle videolar oluyor. Sizden quiz'ler almanız bekleniyor. baska odev ve sınavlarınız da olabilir. Coktan secmeli sınav dısındaki otomatize edilemeyn sınavları degerlendirmeyi peer reviews şeklinde yapıyor. Yani ogrenciler birbilerinin sınavlarını okuyup degerlendiriyorlar..

MOOC'lar uzerinde bu degerlendirme işi şimdilik iyileştirmeye açık bir konu. Ayrıca çok sayıda katılımcı kursu bitiremiyor. Genellikle kursa yazılanlardan ancak 10da 1 gibi bir kısmı bitirip sertifika alıyor.. Bunun sebebi -kendimden gordugum kadarıyla- gunluk işlerin ezici agırlıgı...

Coursera, udacity, canvas.net bunlardan birkaçı.. Ben coursera üzerinden birkaç eğitim aldım ve son derece basarılı buldum.. Çok kaliteli ogretim uyelerinden ders almanız mumkun..

Suradan acılmakta olan cogu MOOC kursları takip edebilirsiniz:

http://www.class-central.com/ 

Yeni ogrendigim bir bilgi ise openclass, canvas.net ve coursesites gibi MOOC platformları uzerinden siz de bir MOOC yayınlayabilirsiniz..

Bir deneyin derim...

No comments:

Post a Comment